Si no pot veure correctament aquest missatge visiti la versió web

cabecera
Octubre 2012

Actualitat

Atles de Patologies de Materials: presentació

actualidad

Fa poc més de 20 anys alguns dels actuals membres de l'equip de Cetec, vam iniciar un projecte que tenia per objectiu la creació d'un diccionari terminològic, en català, sobre l'alteració de la pedra. El projecte va arribar a bon port però no es va considerar la necessitat de publicar-lo perquè era destinat a un públic massa minoritari. No ens va importar gaire ni llavors ni ara; nosaltres mateixos vàrem considerar que el format llibre no era l'adequat per un treball en que la part gràfica havia de ser-hi present. I sense aquesta, el producte probablement quedava coix. I això va fer que el treball quedés adormit, podríem dir plàcidament adormit. Esperant.

Les noves tecnologies informàtiques el varen despertar ara fa tres anys. Durant aquests vint anys s'han produït nombrosos treballs en la mateixa direcció que el "nostre diccionari terminològic". Molts d'aquests treballs inclouen il·lustracions i són en format paper, tot i que alguns ara es troben en formats digitals a través de la xarxa. La temàtica sol ser tractada per materials concrets - metalls, paper, pedra, vidre...- i habitualment descriuen patologies de materials atribuint un terme concret i n’il·lustren la forma. Les nombroses publicacions a les quals ens referim posen en evidència la preocupació que una disciplina tan jove com la conservació del patrimoni demostra entorn d'allò que li és propi: la necessitat d'un llenguatge de comunicació comú, amb la creació de nous termes i eines de comunicació a mesura que s’avança en el coneixement.

L'Atles que presentem intenta posar remei a aquestes i altres problemàtiques. I, evidentment, el mitjà no podria ser més favorable. La informàtica i Internet ens proporciona tot allò que necessitem per comunicar-nos, expressar-nos i, si cal, esmenar-nos. Aquí no hi ha limitacions d'espai ni de recursos; tampoc de materials. L'Atles no és d'un grup ni vol donar prestigi a cap institució. L'Atles és una eina per a difondre coneixement sobre una temàtica que cada vegada està més present i viva en molts dels sectors que mouen la societat: la conservació del patrimoni. És a l'abast de tots per construir-lo i per a gaudir-ne. Que comenci la funció!

Montserrat Pugès. Direcció Comité Editorial 

Opinió

autor

Dr. Salvador Borrós
Catedràtic Ciència de Materials. IQS. URL

Avui en dia, es pot trobar molta bibliografia sobre la importància de la combinació de coneixements en ciència i com els grans avanços efectuats pels científics estan basats en col·laboracions entre diverses disciplines. Tanmateix, la construcció d’equips multidisciplinars i, el que és més important, fer que es treballi de forma eficaç, pot resultar una tasca no gaire senzilla. La conservació del Patrimoni és un clar exemple de la necessitat d’aquesta mena de col·laboració. La multitud de materials emprats, els diferents mètodes de fabricació i l’impacte que les diverses intervencions poden provocar-los, accentuen el problema.

Actualment, gaudim de molta informació amb un sol “click", i l’existència de les xarxes socials han canviat la nostra forma d’interaccionar, de manera que se’ns obre una altra perspectiva. La qüestió que ens plantegem ara és si serà possible emprar aquestes noves tecnologies per millorar l’eficiència en el desenvolupament del treball conjunt per a la Conservació dels Béns Culturals. A més a més, és possible proporcionar a la comunitat una nova eina que permeti obtenir informació d’utilitat a nivell global?

Amb aquesta idea, el Centre de Tecnologia per a la Conservació de Patrimoni (CETEC-patrimoni), grup d’investigació interdisciplinar, ha desenvolupat l’Atles de Patologies de Materials, via web, per a la seva utilització per part de científics i professionals implicats en la conservació del patrimoni. L’Atles, que avui presentem, es construeix des de l’esperit de col·laboració, “obert”, a disposició de tots. L’èxit d’aquest projecte està totalment lligat a la participació d’experts que desitgen compartir la seva experiència i coneixement. Desitjo animar-vos a tots, els qui ameu el patrimoni, a participar activament en aquest nou projecte.

Fitxes destacades

Patologia

Alveolization

Autor/a

Jose Luis Prada Pérez

Patologia

Black crust

Autor/a

Manuel Iglesias Campos

Patologia

Carbonates and Silicates deposits on Iron

Autor/a

María José Alcayde Palanca

patrocinadores Copyright © 2011. Atles de Patologies de Materials
Via Augusta, 390, 08017 Barcelona (Spain) Tel.: +34 932 672 000.
Si desitja donar-se de baixa del servei, pot fer-ho enviant-nos un e-mail
Si us plau, no contesti a aquest missatge. La direcció des de la qual s'envia no està habilitada per a la recepció de missatges